Συνήθως όταν μιλάμε για το βάψιμο της οικίας μας, επικοινωνούμε με έναν ελαιοχρωματιστή για να μας δώσει ιδέες και να το βάψει. Λόγω της οικονομικής κρίσης, καθίσταται πολλές φορές αδύνατο να καλύψουμε μία τέτοια δαπάνη. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε, πλέον εύκολα και γρήγορα, να γίνετε εσείς ο τεχνίτης του χώρου σας με 5 απλά βήματα!!
ΒΗΜΑ 1o
Υπολογίστε την επιφάνεια βαψίματος και την ποσότητα του χρώματος που χρειάζεστε.
Επιφάνεια τοίχου: Μήκος x Υψος τοίχου = Α
Επιφάνεια ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα): Μήκος x Υψος ανοίγματος = Β
Α-Β = Επιφάνεια βαψίματος (m2)
Επιφάνεια οροφής (ταβανιού): Μήκος x Πλάτος δωματίου = Επιφάνεια βαψίματος (m2)
Απαιτούμενη ποσότητα χρώματος:
Επιφάνεια βαψίματος/Απόδοση χρώματος = Ποσότητα χρώματος.
Διαιρέστε την επιφάνεια βαψίματος με την απόδοση του χρώματος ανα λίτρο, για να βρείτε την ποσότητα χρώματος που χρειάζεστε για μία στρώση.
Πολλαπλασιάστε αυτή την ποσότητα με τον αριθμό των στρώσεων που απαιτούνται. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των λίτρων που θα χρειαστείτε.
Βήμα 2o
Προετοιμασία των επιφανειών.
Τοίχοι με ρωγμές: Με την σπάτουλα, σκάψτε βαθύτερα τη ρωγμή και ξεσκονίστε την. Στοκάρετε, γυαλοχαρτάρετε και ασταρώστε με το οικολογικό αστάρι Smaltoplast universal primer ή Smaltox hydro.
Ξεφλουδισμένοι τοίχοι: Αφαιρέστε τα σαθρά σημεία της επιφάνειας, γυαλοχαρτάρετε και ξεσκονίστε. Εάν χρειαστεί, στοκάρετε.
Μεταλλικές/Ξύλινες επιφάνειες: Καθαρίστε τις καλά και ασταρώστε με Oxidol (μεταλλικές επιφάνειες) ή Smaltolux Master primer (ξύλινες επιφάνειες).
Παλιοί τοίχοι με γυαλιστερή λαδομπογιά: Σαπουνίστε, ξεπλύνετε και αφήστε να στεγνώσουν. Γυαλοχαρτάρετε, ξεσκονίστε και ασταρώστε με το οικολογικό αστάρι Smaltox Hydro.
Παλιοί υδροχρωματισμένοι τοίχοι: Εάν έχουν υδροχρωματιστεί πολλές φορές, πρίν την βαφή χρησιμοποιήστε το οικολογικό αστάρι Smaltoplast Universal primer. Αν όχι, χρησιμοποιήστε το οικολογικό αστάρι Smaltox hydro.
Βήμα 3o
Απαραίτητα υλικά προεργασίας.
• Χαρτοταινία
• Απορροφητικό σφουγγάρι για καθάρισμα επιφανειών
• Χαρτί οντουλέ ή νάυλον
• Γυαλόχαρτο
• Σπάτουλες για στοκάρισμα
• Σκάφη βαψίματος για ομοιόμορφο άπλωμα του χρώματος στο ρολό
Βήμα 4o
Πινέλα και ρολά: Ποιά και πού.
• Στρογγυλό πινέλο για γωνίες και ανάγλυφες λεπτομέρειες
• Πινέλο με μακρύ τρίχωμα για μεγάλες επιφάνειες (σοβατεπί, πόρτες κ.α)
• Μακρύ στραβοπίνελο ή μικρό ρολό για δύσκολες επιφάνειες (γωνίες, καλοριφέρ, «κοψίματα» κ.α)
• Ρολό με κοντή τρίχα για βερνίκια ή γυαλιστερά χρώματα
• Ρολό με μεσαία τρίχα για σατινέ ή ματ χρώματα
Βήμα 5o
Ροή βαψίματος και συμβουλές.
Ξεκινήστε από την οροφή (ταβάνι) Κάντε περιμετρικά «κοψίματα» με ένα πινέλο με μακρύ τρίχωμα. Αποφύγετε τα «τρεξίματα/στους κάθετους τοίχους, εφαρμόζοντας χαρτοταινία στο πάνω μέρος τους. Συνεχίστε στην επιφάνεια με το ρολό, βάφοντας στην φορά του φωτός (από τα ανοίγματα προς το εσωτερικό).
Το χρώμα που εφαρμόζετε με το ρολό να είναι λιγότερο αραιωμένο σε σχέση με αυτό που εφαρμόσατε στα κοψίματα. Για τέλεια εφαρμογή, βάφετε ανά τετραγωνικό μέτρο διασταυρώνοντας τα περάσματα. Τελειώνετε κάθε τ.μ με ένα πέρασμα στην φορά του φωτός ή στην φορά της μικρότερης πλευράς.
Συνεχίστε με τους τοίχους: Ξεκινήστε το βάψιμο από την μέση του τοίχου, απλώνοντας το χρώμα από πάνω – κάτω. «Σουμάρετε» πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Σε έναν τοίχο που θέλετε να εφαρμόσετε διχρωμία, χωρίστε τις επιφάνειες με χαρτοταινία. Αφαιρέστε την αμέσως μετά το βάψιμο και πρίν το χρώμα στεγνώσει. Βάψτε στο τέλος πόρτες, παράθυρα, καλοριφέρ και σοβατεπί.
Αφήστε ένα σχόλιο