ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310 515 658
facebook
instagram
youtube
×
Αρχική » ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ » ΜΟΝΩΣΕΙΣ » Θερμομόνωση
ΜΟΝΩΣΕΙΣ Θερμομόνωση

Θερμομόνωση: Τέρμα η απώλεια ενέργειας!

Σε κάθε κτίριο που σχεδιάζεται, ο πρώτος και κύριος στόχος είναι η επίτευξη των συνθηκών άνεσης για τους χρήστες, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος.

Για την άνεση του χρήστη, η θερμομόνωση είναι ένας βασικός πυλώνας, καθώς αποτελεί την τεχνική που εμποδίζει την μεταφορά θερμότητας από έξω προς το εσωτερικό του χώρου και το αντίστροφο.

Η σημασία της θερμομόνωσης

Ο ρόλος της θερμομόνωσης είναι κομβικός στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σε ένα κτίριο, όλο το χρόνο. Ένα καλά μονωμένο κτίριο θα απαιτήσει λιγότερη θέρμανση το χειμώνα (αλλά και ψύξη το καλοκαίρι), επομένως θα είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό. Αυτό το καθιστά πιο αποδοτικό και σε θέματα εξοικονόμησης χρημάτων.

Βασικό βήμα: Η θερμομονωτική επάρκεια

Μέσα από τον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας μιας κατασκευής προσδιορίζονται οι απώλειες θερμότητας της κατασκευής. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογείται η θερμομόνωση (θερμομονωτική επάρκεια) τόσο των αδιαφανών όσο και των διαφανών δομικών στοιχείων της.

Θερμομόνωση τοίχων

α) Θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας

Όταν η θερμομόνωση γίνεται στους εξωτερικούς τοίχους επιτυγχάνεται η διατήρηση της θερμότητας (είτε η ζέστη από θερμαντικά σώματα, είτε το κρύο από σώματα ψύξης) την περισσότερη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, προστατεύει την επιφάνεια του τοίχου από ανάπτυξη υγρασίας, καθώς εμποδίζει την υγροποίηση υδρατμών τόσο στο εξωτερικό χώρο του κτιρίου, όσο και στον ίδιο τον τοίχο (εσωτερικά).

β) Θερμομόνωση εσωτερικής τοιχοποιίας

Η θερμομόνωση σε εσωτερικούς τοίχους χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία, σε γραφεία και σχολεία, καθώς αποτελεί τον τρόπο που δημιουργείται γρήγορα και άμεσα η θερμική άνεση στο χώρο και αυτό επειδή η μόνωση βρίσκεται, ουσιαστικά, πριν από τα δομικά υλικά που έχει ο τοίχος. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι ότι το υλικό της θερμομόνωσης προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες, αφού δεν είναι εκτεθειμένο σε αυτές.

γ) Θερμομόνωση μέσα στον πυρήνα (τούβλο ή μπετόν/ θερμομονωτικό υλικό / τούβλο )

Η θερμομόνωση μέσα στον πυρήνα αφορά την τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού ανάμεσα στο τούβλο ή το μπετόν κατά την οικοδόμηση ενός κτιρίου.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως σε αυτή την περίπτωση η θερμομόνωση δεν χάνει τις ιδιότητές της και το προϊόν μένει ατόφιο, ενώ μπορούμε να έχουμε διάτρηση στην τοιχοποιία, χωρίς ενεργειακή απώλεια.

Θερμομόνωση δωμάτων

Θερμομόνωση δωμάτων

α) Αντεστραμμένο δώμα

Στο σύστημα θερμομόνωσης αντεστραμμένου δώματος, το υλικό τοποθετείται πάνω από την στεγανοποίηση της επιφάνειας. Με αυτό τον τρόπο η στεγανοποιηση προστατεύεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το θερμομονωτικό υλικό προσφέρει στο δώμα αντοχή απέναντι στο χρόνο. Η θερμική απόδοση είναι μακροχρόνια και αποτελεσματική ακόμη και σε πολύ υγρό περιβάλλον.

β) Συμβατικό δώμα 

Όταν εφαρμόζεται το σύστημα θερμομόνωσης συμβατικού δώματος, το θερμομονωτικό υλικό τοποθετείται πρώτο και έπειτα (αφού μεσολαβήσει και μία στρώση τσιμέντου) πραγματοποιείται η στεγανοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση το θερμομονωτικό υλικό είναι προστατευόμενο από τα καιρικά φαινόμενα και όχι η στεγανοποίηση.

γ) Φυτεμένο δώμα

Η θερμομόνωση με φυτεμένο δώμα αποτελεί έναν οικολογικό τρόπο θερμομόνωσης, όπου το κτίριο προστατεύεται και διατηρεί την κατάλληλη και ανεκτή θερμοκρασία. Το φυτεμένο δώμα αποθηκεύει υψηλά ποσοστά ενέργειας λόγω της αυξημένης θερμοχωρητικότητας και καθυστερεί την εισχώρηση θερμότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου.

Θερμομόνωση πυλωτής

Οι κάτοικοι του πρώτου ορόφου μιας πολυκατοικίας έχουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, όταν τοποθετείται θερμομόνωση στην πυλωτή, μειώνοντας, συνεπώς, τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα προστίθεται η προστασία του κτιρίου, η θερμική άνεση των ενοίκων, η σπουδαία μείωση της θερμικής απώλειας του κτιρίου και η μείωση της ηχορύπανσης. Η θερμομόνωση πυλωτής έχει την ίδια φιλοσοφία στον τρόπο κατασκευής με την θερμομόνωση των τοιχίων. Μπορούμε, συνεπώς, αν και εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα, να μονώσουμε είτε εξωτερικά το δάπεδο αλλά είτε και εσωτερικά του κτιρίου (μόνωση στην κάτω παρειά ή με μόνωση στην άνω παρειά).

Θερμομόνωση στέγης 

Η θερμομόνωση στέγης έχει παρόμοια διαδικασία με τη θερμομόνωση δωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταράτσα και η πυλωτή δέχονται τις περισσότερες καταπονήσεις από θερμικές απώλειες (από καιρικά φαινόμενα) και είναι τα πρώτα σημεία του κτιρίου που πρέπει να γίνει η μόνωση. Κάθε στέγη, σε κάθε κτίριο, έχει θερμικές απώλειες και η μόνωση τους είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί μία θερμική άνεση σε ολόκληρο το κτίριο.

Θερμομόνωση στέγης

Να θυμάστε πάντα!

Οι βασικές αρχές σχεδιασμού και επιλογής υλικών μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργειακή λειτουργία του κτιρίου, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας και αξιοποιώντας στο μέγιστο τα θερμικά κέρδη του κτιρίου. Κρίνεται λοιπόν, αναγκαία η λήψη μέτρων για την αποφυγή πιθανών κακοτεχνιών στη φάση κατασκευής και η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης.

Κύριος στόχος της θερμομόνωσης, και κατά συνέπεια των θερμομονωτικών υλικών, δεν είναι άλλος παρά η μείωση των θερμικών απωλειών κατά την χειμερινή περίοδο, όσο και η μείωση της θερμικής επιβάρυνσης κατά την περίοδο του δροσισμού. Επομένως διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην μείωση της ενεργειακής απαίτησης του κτιρίου, αλλά και των λειτουργικών του δαπανών.

Οι εξειδικευμένοι τεχνίτες μόνωσης μπορούν πάντοτε να σας καθοδηγήσουν σωστά για την θερμομόνωση του κτιρίου σας και για την καλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

2.7/5 - (3 votes)

    Ενημερωθείτε για τις προσφορές και τα νέα μας!

    ×