ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310 515 658
facebook
instagram
youtube
×

Πώς να βάψουμε σε υψηλές θερμοκρασίες

    Αρχική » Πώς να βάψουμε σε υψηλές θερμοκρασίες
    vapsino exo

    Πώς να βάψουμε σε υψηλές θερμοκρασίες

    Όταν ο υδράργυρος αρχίζει να ανεβαίνει και η θερμοκρασία αλλάζει από τον άνετο ανοιξιάτικο καιρό στην αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη, νέες προκλήσεις περιμένουν όλους εμάς που θέλουμε να βάψουμε το εξωτερικό μέρος του σπιτιού μας. Σε ένα νότιο κλίμα, όπως της Ελλάδας, είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε πώς να βάφουμε σε ζεστό καιρό.

    Η ζέστη, όπως και το κρύο, αποτελεί μια μοναδική πρόκληση για τη βαφή των εξωτερικών τοίχων, και απαιτεί κάποια διαφορετική προετοιμασία. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές και κόλπα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές, ώστε να διατηρήσουν το αποτέλεσμα του βαψίματος για μεγαλύτερη διάρκεια. Όλα εξαρτώνται από τη σωστή προετοιμασία!

     

     

    Προβλήματα & Λύσεις

     

    Όσο πιο ζεστός και πιο ξηρός είναι ο καιρός, τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει το χρώμα μας. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι βαφές στεγνώνουν στους 25°C και με 50% υγρασία. Ενώ οι καιρικές αυτές συνθήκες είναι οι ιδανικές, σπάνια τις συναντάμε όταν πάμε να βάψουμε σε εξωτερικούς χώρους. Για να βάψουμε αποτελεσματικά σε ζεστό καιρό, θα πρέπει να διατηρήσουμε τις συνθήκες εργασίας μας όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτές τις βέλτιστες συνθήκες.

     

     

    1. Αποφύγετε τον ήλιο

     

    Ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας το καλοκαίρι, επειδή μπορεί να υπερθερμάνει τις επιφάνειες κατά 7°C ή περισσότερο πάνω σε σχέση με τη θερμοκρασία που έχει ο αέρας, ανάλογα με το χρώμα της επιφάνειας και την έκθεσή της σε αυτόν. Το άμεσο φως του ήλιου σε φρεσκοβαμμένη επιφάνεια συχνά προκαλεί έλλειψη πρόσφυσης και σχηματισμό φυσαλίδων στο φινίρισμα.
    Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε το φρέσκο χρώμα μας από τον ήλιο είναι να σχεδιάσουμε στρατηγικά την εργασία βαφής μας. Επιθεωρούμε τον χώρο και βλέπουμε ποιες περιοχές βρίσκονται στη σκιά, σε ποιες ώρες της ημέρας. Η έναρξη από τους νότιους και δυτικούς τοίχους το πρωί, και η μετάβαση στις βόρειες και ανατολικές πλευρές μετά το μεσημεριανό γεύμα, είναι απαραίτητη, καθώς θέλουμε να δώσουμε στο χρώμα αρκετό χρόνο για να στεγνώσει πριν το χτυπήσει ο ήλιος.

    Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι επειδή μια περιοχή είναι σκιασμένη δεν σημαίνει ότι δεν είναι πολύ ζεστή. Εάν ο ήλιος έλαμπε σε αυτόν τον, πχ. ανατολικό τοίχο, όλο το πρωί και τον βάψουμε τη στιγμή που βρίσκεται στη σκιά, εξακολουθεί να συγκρατεί πολλή θερμική ενέργεια, οπότε χρειάζεται χρόνο για να διαχυθεί και να κρυώσει. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας της επιφάνειας είναι το κλειδί. Αν η επιφάνεια που θα βαφεί είναι πολύ ζεστή στην αφή, τότε είναι πολύ ζεστή για να τη βάψουμε.

     

     

    2. Καταπολεμώντας την εξάτμιση του νερού

     

    Αν πρόκειται να βάψουμε σε ζεστό καιρό, πιθανόν να παρατηρήσουμε ότι η μπογιά μας γίνεται παχύρευστη και κολλώδης. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό εξατμίζεται γρήγορα μέσα στο δοχείο ενώ δουλεύουμε. Η παχιά μπογιά δεν έχει καλή πρόσφυση και στεγνώνει πολύ γρήγορα. Το αποτέλεσμα; Κακοβαμμένος τοίχος με σημάδια από πινέλο που θα ξεφλουδίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό; Πρώτον, δεν αφήνουμε ποτέ τη μπογιά μας στον ήλιο. Αποθηκεύουμε τις βαφές μας σε μέρος σκιερό. Επίσης, καλύπτουμε το δοχείο με το χρώμα μας με ένα υγρό πανί, όταν κάνουμε διάλειμμα.

    Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνουμε, το νερό θα συνεχίσει να εξατμίζεται από το χρώμα μας, οπότε η προσθήκη νερού στο χρώμα μέχρι το 10% του όγκου του θα το βοηθήσει να ρέει και να μην είναι πολύ νερωμένο. Τα χρώματα με βάση το λάδι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα χρώματα με βάση το νερό, με τη διαφορά ότι αυτό που εξατμίζεται γρηγορότερα είναι το διαλυτικό του χρώματος, και όχι το νερό.

     

     

    3. Αποφεύγουμε τη βροχή και τα ποτιστικά κήπου

     

    Για να μην πάει χαμένη η προσπάθειά μας, θα πρέπει να προγραμματίσουμε τις εργασίες βαφής μας ανάλογα με τον καιρό και να βεβαιωθούμε ότι η μπογιά μας έχει τουλάχιστον 2-3 ώρες για να στεγνώσει πριν από οποιαδήποτε βροχή.

    Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη τη λειτουργία των ποτιστικών. Το καλοκαίρι, τα ποτιστικά λειτουργούν σε πλήρη ισχύ στα περισσότερα σπίτια και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο εργασίες βαφής να καταστρέφονται από μια λάθος τοποθετημένη κεφαλή ποτιστικού. Πριν καν αρχίσουμε τις εργασίες μας, ενεργοποιούμε τα ποτιστικά, ώστε να βεβαιωθούμε ότι τίποτα δεν ψεκάζει νερό κοντά στην περιοχή που θα βάψουμε.

    Εάν ο σχεδιασμός των ποτιστικών δυσκολεύει την επίτευξη αυτού του στόχου, τότε θα πρέπει πραγματικά να τους ανακατευθύνει κάποιος επαγγελματίας ή τουλάχιστον να βεβαιωθούμε ότι οι ποτιστήρες είναι απενεργοποιημένοι για μερικές ημέρες πριν και μετά την εκτέλεση του έργου εξωτερικής βαφής.

     

     

     

    Δείτε επίσης: “Τι χρώμα να βάψω την εξοχική μου κατοικία;

     

    Oι συμβουλές που μας δίνει η Terzakis Build θα μας βοηθήσουν να βάψουμε σε ζεστό καιρό σαν επαγγελματίες. Τίποτα δεν προστατεύει το σπίτι μας καλύτερα από ένα ποιοτικό βάψιμο και αν το κάνουμε σωστά σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να το ξανακάνουμε για πολύ καιρό.

     

     

     

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

    Δυσκολεύεστε;

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Νικόλαος Τερζάκης

    More posts by Νικόλαος Τερζάκης

      Ενημερωθείτε για τις προσφορές και τα νέα μας!

      ×